Hoe het snelst een .com domein verhuizen Blog

In tegenstelling tot een .nl domeinnaam is het verhuizen van een .com grote ellende. Het duurt lang (tot een week na aanvraag) en het gaat vaak mis waardoor je opnieuw kunt beginnen.

Met deze handleiding kun je effectief sneller migreren dan die week en heb je alles op een checklist klaarstaan
Check trouwens https://www.goedkopewphosting.nl/ voor een lijstje van goedkope domeinaanbieders (staat onderaan op de pagina).

Maar .. voor je echt aan de slag gaat: noteer en verzamel het volgende:

 1. De (nieuwe) houdergegevens. Oftewel .. wie is de eigenaar van het domein? Is dat een bedrijf/stichting of een prive persoon?
  Bedrijf: inschrijfnummer, bedrijfsnaam, contactpersoon en rol van die persoon, naam, adres, email, telefoon etc etc ..
  Persoon: naam, adres, email, telefoon etc etc ..
 2. De verhuiscode. Ook wel TOKEN of AUTH of TRANSFER-key genoemd.
  Dit is een willekeurige tekenreeks zoals: wsfd82%#32.s8A
 3. De datum waarop het domein vernieuwd gaat worden bij de huidige (oude) domeinaanbieder. Is dat over een week, dan is er een kans dat je te laat bent. Tip: start je procedure een maand vantevoren. Je hebt dan wellicht een paar weken dubbele domeinkosten, maar dan zit je wel helemaal safe.
 4. Logins van de oude en nieuwe domeinaanbieder. Dat hoeft niet persee dezelfde aanbieder te zijn waar je ook je webhosting en emailhosting hebt.
 5. Check of er een verhuis LOCK aanwezig is
 6. Check of het domein in de afgelopen 60 dagen is aangevraagd of al een keer verhuisd. Zoja -> dan kun je m helaas enkel nog even via de nameservers laten doorsturen. Verhuizen kan pas na 60 dagen.

Doe:

 1. Zorg dat het verhuis LOCK van het .com domein uit staat
 2. Verhuis eventuele web en email content (bestanden, database, emailtjes etcetera) naar de nieuwe webaanbieder.
  Test dit met je host file: http://documenten.managedwphosting.nl/sops-standard-operating-procedures/hosts-file-aanpassen-dns-omzeilen/
  Email kun je met je eigen mailprogramma slepen naar de nieuwe host of dit commandline met IMAPsync copieren.
 3. Maak doorstuur mailadressen of mailboxen aan die nu als houder en tech gegevens staan van het .com domein. Je kunt dit opzoeken op meerdere manieren: a) bij het controlepaneel van je oude domeinaanbieder b) via een online WHOIS website
 4. Zet de nameservers om naar de nieuwe webhost.
  Op deze manier zijn de site en mail al "om" en kun je daarna rustig de verhuizing inzetten.
 5. Zet de verhuizing in, dat doe je door de houdergegevens, het verhuis TOKEN en de domeinnaam in te vullen bij de nieuwe domeinaanbieder.
 6. Tijdens de verhuisperiode zullen er bevestigingsmailtjes worden gestuurd. Deze zijn in het Engels geschreven en zijn zeer belangrijk. Vaak staat er in dat je op een link moet klikken om de verhuizing toe te staan. Soms komt er daarna nog een om de verhuizing alsnog af te wijzen. Lees de mailtjes en de linkjes dus aandachtig.
  Let overigens op: indien je toevallig een phishing mailtje krijgt waarin betaalgegevens of een betaling wordt gevraagd .. mail weggooien en niets doen. Betalings mailtjes komen altijd van je nieuwe domeinaanbieder, en van niemand anders.
 7. Regel eventuele officiele opzegging bij de oude domeinaanbieder.
 8. Klaar!

Suggestie? Vraag of opmerking? Laat het ons weten!

Plaats hier je bericht

Reacties (0)